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한식 레시피

[냉면] 전라북도식, 냉면

by 은호이야기 2023. 4. 27.
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[냉면] 전라북도식, 냉면

 

 

전라북도의 대표 냉면, 집에서 손쉽게 만들어보세요!
전라북도의 대표 음식인 냉면을 직접 만들어보는 방법을 소개합니다.

 

 

전라북도는 메밀 재배가 잘 되어 있어, 맛있는 냉면으로 유명한 지역입니다. 이번에는 전라북도의 대표 음식인 냉면을 집에서 손쉽게 만드는 방법을 소개하겠습니다.

 

 

◎ 재료

  ○ 메밀가루 2컵
   감자전분 1/2컵
   물 3컵
   소금 약간
   양파 1/2개
   오이 1/2개
   배추김치 약간
   참기름 약간

  ○ 깨 약간

 

 

◎ 양념장

  ○ 간장 4큰술
   식초 4큰술
   설탕 4큰술
   다진마늘 1큰술
   다진생강 1/2큰술
  ○ 물 3컵

 

 

 

 

 

 

 

만드는 방법:

1, 메밀가루와 감자전분을 섞어 냉면반죽을 만들고, 물 3컵과 소금 약간을 넣어 섞는다.
2, 대파, 양파, 오이 등을 먹기 좋게 썰어 준비한다.
3, 끓는 물에 반죽을 퍼서 끓인 후 찬물에 헹궈 차게 식힌다.
4, 양념장 재료를 모두 섞어 양념장을 만들고, 각자 맛에 맞게 조절한다.
5, 물기를 뺀 냉면에 양념장을 골고루 얹고, 양파, 오이, 김치 등을 올린 후 참기름과 깨를 뿌려 마무리한다.

 

 


전라북도 냉면은 국내 최고의 냉면 중 하나로 손꼽히며, 메밀가루와 감자전분의 비율이 중요한 포인트입니다. 냉면을 먹으면서 전라북도의 자연과 문화, 역사를 함께 느껴보는 것도 좋은 경험이 될 것입니다.

 

 

전라북도에는 산, 강, 호수 등 자연이 풍부하며, 조선시대부터 유구한 역사와 문화를 가지고 있습니다. 예를 들어, 전주한옥마을은 전통 가옥과 문화재가 가득한 곳으로 유명하며, 전라북도민들은 불교문화도 풍부하게 이어져 있습니다. 또한, 전주시립박물관, 한국민속박물관 등 다양한 박물관과 미술관도 많이 있습니다. 이러한 전라북도의 자연과 문화, 역사를 함께 느끼며, 전통적인 맛과 음식을 즐기는 것은 더욱 의미 있는 여행이 될 것입니다.

 

 

이렇게 맛있는 전라북도의 대표음식 냉면과 함께, 전라북도의 매력적인 자연과 문화, 역사를 소개해드렸습니다. 전라북도를 여행하신다면 꼭 한번쯤 냉면과 함께 전통적인 맛과 멋을 느껴보시길 추천드립니다.

 

 

빗소리, 깊은숙면, 내 마음을 차분하게 그리고 뇌힐링, 
The sound of rain, deep sleep, calming the mind and healing the brain,
https://youtu.be/sTvNp5RUMOk

 

 

 

 

 

 

[Naengmyeon] Jeollabuk-do style, Naengmyeon
Jeollabuk-do's representative naengmyeon, easy to make at home!
Here's how to make Naengmyeon, the representative food of Jeollabuk-do.
Jeollabuk-do is famous for its delicious naengmyeon (cold noodles) because buckwheat is grown well. This time, I will introduce how to easily make Naengmyeon, the representative food of Jeollabuk-do, at home.

◎ material
   ○ 2 cups of buckwheat flour
   ○ 1/2 cup potato starch
   ○ 3 cups of water
   ○ a pinch of salt
   ○ 1/2 onion
   ○ 1/2 cucumber
   ○ A little cabbage kimchi
   ○ A little sesame oil
   ○ A little bit of sesame seeds

◎ Seasoning
   ○ 4 tablespoons of soy sauce
   ○ 4 tablespoons of vinegar
   ○ 4 tablespoons of sugar
   ○ 1 tablespoon minced garlic
   ○ 1/2 Tbsp minced ginger
   ○ 3 cups of water

how to make:
1, Mix buckwheat flour and potato starch to make naengmyeon dough, add 3 cups of water and a little salt and mix.
2, Cut green onion, onion, cucumber, etc. into bite-sized pieces and prepare.
3. After boiling the dough in boiling water, rinse it in cold water and cool it down.
4, Mix all the seasoning ingredients to make the marinade, and adjust each to suit your taste.
5. Pour the marinade evenly over the drained naengmyeon, top with onions, cucumbers, and kimchi, then sprinkle with sesame oil and sesame seeds to finish.

Jeollabuk-do Naengmyeon is considered one of the best Naengmyeon in Korea, and the ratio of buckwheat flour to potato starch is an important point. It would be a good experience to feel the nature, culture, and history of Jeollabuk-do together while eating naengmyeon.

Jeollabuk-do is rich in nature, including mountains, rivers and lakes, and has a long history and culture from the Joseon Dynasty. For example, Jeonju Hanok Village is famous for its traditional houses and cultural assets, and Jeollabuk-do residents are also rich in Buddhist culture. In addition, there are many museums and art galleries, such as the Jeonju Municipal Museum and the Korean Folk Museum. It will be a more meaningful trip to experience the nature, culture, and history of Jeollabuk-do and enjoy traditional tastes and foods.
We introduced the charming nature, culture, and history of Jeollabuk-do along with Naengmyeon, the representative food of Jeollabuk-do. If you travel to Jeollabuk-do, I recommend you to experience the traditional taste and style with naengmyeon.

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